Hoezo een man?

door Heleen Menger

Het komt bij een arbeidsmediation regelmatig voor dat deelnemers vooraf de mogelijkheid willen hebben om een keuze te kunnen maken uit verschillende mediators. Bij Resolute Mediation bieden wij daarbij een mooie variatie in onder meer: man, vrouw, Fries, Brabander, advocaat, provocateur en psycholoog.


Kort geleden werd ik benaderd voor een mediation waarbij de advocaat van een werkgever een keuze zou maken tussen mij en een mannelijke mediator van een andere organisatie. Na beraad belde de advocaat mij terug met het bericht dat de keuze was gevallen op de andere mediator. Hij zei er meteen bij dat het feit dat de ander een man was, de doorslag had gegeven. Daar wilde ik uiteraard meer van weten. Welnu, de medewerker in deze kwestie was een hele grote sterke man uit een gevaarlijk buitenland en het leek de werkgever en zijn raadsman beter dat iemand met vergelijkbaar forse armen dit varkentje ging wassen.

Ik kreeg de indruk dat deze heren de overtuiging hebben dat een mediation, of misschien wel het hele leven, bestaat uit een wedstrijd armpje drukken. Mediation klinkt voor hen als de start van een strijd: ‘should I take my duelling pistols or my sword?’

Zij hebben het mis! In een mediation gaat het er niet om wie de sterkste, de snelste of de slimste is. Het gaat om de bereidheid om in te zien dat aan de andere kant van de tafel iemand zit die net zo goed als jij een eigen beleving en waarheid heeft. Je zult (echt) naar elkaar moeten luisteren. Het gaat om begrip, de acceptatie van het verschillende perspectief, geven en nemen en het inzicht dat het beste resultaat een oplossing is waar iedereen mee kan leven.

Een mediator heeft geen zwaarden of pistolen nodig. Ogen, oren en een mond vormen het belangrijkste instrumentarium. En dan maakt het meestal niet uit of deze van een man of een vrouw zijn.

CATEGORIEËN